Bibrudens Biskafferi

Jill Müller

Biodlare och ägare 


Vem är jag?

Jag är en tjej på snart 56 år bosatt i Bjärnum, 2018 bestämde jag mig för att gå en kvällskurs för nybörjare inom biodling.

2 månader senare blev jag arbetslös och av en slump trillade jag över en Yrkesutbildning för Yrkesbiodlare på 1 år.

En helt fantastisk utbildning som fick mig att inse att jag äntligen hade hittat min grej, det här var just det jag hade letat efter i hela mitt arbetsföra liv (började jobba vid 17 års ålder).

Snabbt insåg jag att om vi inte tar hand om våra pollinatörer så kommer vi alla såväl människor som djur att vara utan mat.

Jag startade våren 2018 med 5 bisamhälle, hösten 2019 invintrade jag 45 samhällen. Mitt mål är i första hand 200 samhällen.

När jag kommer ut till markägare där mina bikupor står möts jag av en enorm entusiasm, glada tillrop och en dunk i ryggen. Att vara biodlare ger hopp om framtiden.

Tyvärr är kunskapen om våra bin ganska låg även om alla jag träffar visar stort intresse och frågar massor om bin.

Jag håller en del föreläsningar för att sprida kunskap, om allt det nyttiga och goda som finns i bikupan, under våren 2020 startade jag upp andelskupor där andelsägarna får vara med vid biskötsel, slungning och bygge av bikupor.

I min lilla Bibutik kan man köpa honung, pollen, bisalva, skönhetsprodukter från Franska Propolia som har specialiserat sig på produkter med innehåll från bikupan, dem är mycket läkande och självklart ekologiska.
Egna chokladpraliner med honung i finns under vissa perioder, jag har börjat lite smått med smaksatt honung. Först ut är Sommarhonung med Apelsinsmak, fler smaker kommer framöver.

En verklig specialitet som jag har är rökt honung. Eftersom vi bor i en fastighet där det tidigare fanns ett charkuteri så finns där även en helt fungerande stor köttrök.
Bibrudens Biskafferi Facebooksida har idag drygt 1500 följare, jag hoppas på fler för att sprida kunskap och glädje om bin. Känner du någon som är intresserad av bin, tipsa gärna om Bibrudens Biskafferi.